House of the Dragon: Кои са Драконите от 2-ри Сезон

“Dreams didn’t make us kings. Dragons did!”

Втори сезон на ‘House of the Dragon’ официално приключи! След финалът на първият сезон създадохме статия, в която обсъждахме всички важни дракони, които забелязахме в различните епизоди. В новият сезон видяхме нови истории свързани с драконите, техните ездачи и появата на няколко нови чудовища, които бяха само загатнати в първи сезон или бяха показани само за няколко минути.

В тази статия ще откриете важна информация за всички дракони, които видяхме по време на вторият сезон на ‘House of the Dragon’. Разбира се, съветваме ви да прочетете статията само ако сте наваксали с епизодите или не се страхувате от информацията, която ще споделим.

Arrax

По време на първи сезон, драконът беше излюпен и подарен на принц Lucerys Velaryon, както е по традиция за всички членове на семейство Targaryen или тези наследявайки тяхната кръв. За съжаление драконът имаше изключително кратък живот, защото беше изяден от Vhagar в епизодът ‘The Black Queen’.

Arrax е първият убит дракон по време на войната носеща името ‘Dance of the Dragons‘. В началото на втори сезон кралица Rhaenyra и нейният дракон Syrax откриват само парчета близко до замъкът Storm’s End. Крилата на драконът са извадени от група рибари, доказвайки че Arrax и Lucerys наистина са убити от Vhagar.

Caraxes | Blood Wyrm

Caraxes е един от по-големите и най-опасни дракони принадлежащи на семейство Targaryen. Неговият ездач, Daemon Targaryen е печелил много битки благодарение на този дракон, най-вече по време на войната на Stepstones през първият сезон.

Във втори сезон Caraxes и Daemon прекарват доста време в замъкът Harrenhal, опитвайки се да спечелят нови армии за предстоящата война на Rhaenyra. Daemon използва Caraxes по време на преговорите с лорд Amos Bracken, а през останалото време драконът спи в гората на замакът.

Dreamfyre | Mother of Dragons

Dreamfyre е един от по-възрастните дракони на семейство Targaryen, излюпвайки се още по времето на завоевателят Aegon. Женският дракон има сини люспи и принадлежи на Helaena Targaryen, която язди драконът само при дълги пътувания.

По време на вторият сезон, Черните се страхуват, че Helaena ще използва своят дракон по време на войната, но Rhaenyra отказва да повярва, че това ще се случи. Не сме сигурни дали, това ще бъде потвърдено в сериалът ‘House of the Dragon’, но в книгите ‘A Song of Ice and Fire’ е загатнато, че Dreamfyre може да е майката на трите дракона, излюпени по времето на Daenerys Targaryen.

Meleys | Red Queen

Червеният женски дракон на Rhaenys Targaryen беше един от по-възрастните дракони в сериалът, но въпреки това, беше един от най-бързите и гъвкави дракони от Westeros. Нейният дълъг живот, приключи, когато тя беше убита по време на втори сезон заедно с Rhaenys.

Преди нейната смърт, драконът и принцеса Rhaenys патрулираха откритите морета, помагайки на Corlys Velaryon. Но след като биват изпратени да спрат армията на Criston Cole над замъкът Rook’s Rest, те влизат в смъртоносна битка с Vhagar.

Seasmoke | Embrōrbar

В първи сезон Seasmoke беше язден от Laenor Velaryon, който инсценира смъртта си за да избяга от всички задълженият задушавайки го, като съпруг на Rhaenyra и да започне нов живот в Essos. След смъртта на Laenor, Seasmoke живее без ездач на Dragonstone.

В последните няколко епизода на втори сезон, виждаме че Seasmoke сам си избира новият ездач. В епизодът ‘The Red Sowing’ кралица Rhaenyra се запознава с Addam, който веднага се съгласява да се бие на нейна страна в новата война със своят нов дракон. В замяна на това, кралицата обещава да помогне на Addam да се превърне в истински ездач на дракони.

Sheepstealer

В епизодът ‘Smallfolk’ виждаме първите следи от нов дракон, който обитава и убива овцете в долината. Според унищожението, което оставя след себе си, Rhaena вярва че драконът е голям, без ездач и (според краткото описание на лейди Jeyne Arryn) се е появил след началото на войната между Зелените и Черните.

За сега драконът няма официално име, но след всичко, което видяхме и което знаем от книгите, може да предположим, че това е драконът Sheepstealer. Очакваме да видим неговото завръщане в третият сезон през 2026-та.

Silverwing | Gēliotīkun

Silverwing е женски дракон, който в миналото е бил язден от кралица Alysanne Targaryen, съпругата на крал Jaehaerys. Имитирайки техните ездачи, Silverwing и Vermithor прекарвали доста време заедно на Dragonstone.

Успявайки да избяга от огненият ад създаден от Vermithor, Ulf (полубратът на мъртвият крал Viserys Targaryen) успява да се озове в леговището на драконът Silverwing и да се превърне в нейният нов ездач. От това, което знаем, Vermothor и Silverwing са единствените дракони обитаващи Dragonstone по времето на ‘Dance of the Dragons’.

Sunfyre | Vēsperzys

Sunfyre е златният дракон на Aegon Targaryen, който заедно с Vhagar е част от малката армия дракони на Зелените. По време на втори сезон, драконът участваше в битката над замъкът Rook’s Rest срещу Meleys и Rhaenys Targaryen.

За съжаление на Aegon, по-опитната Meleys ранява тежко Sunfyre, преди Vhagar да се появи и да довърши драконът и неговият ездач. Aegon успява до оцелее въпреки тежките рани и изгорена кожа, но Sunfyre умира при ударът със земята.

Syrax

Syrax е женският дракон на Rhaenyra Targaryen и носи името на древна богиня от Valyria. Въпреки размерите си, драконът все още не е бил използван в истинска битка и е основно използван за придвижване до далечни локации.

По време на новият сезон Rhaenyra използва Syrax, заедно с Vermithor и Silverwing за да сплаши Vhagar и да откаже Aemond от нова потенциална атака. В епизодът ‘The Queen Who Ever Was‘, Rhaenyra язди Syrax до замакът Harrenhal за да се срещне с лордовете от Riverlands.

Vhagar | Queen of All Dragons

Vhagar е най-възрастният и голям дракон служещ на семейство Targaryen, язден още от времето на завоевателят Aegon. През годините женският дракон е имал много ездачи, включително Visenya Targaryen, Baelon Targaryen, Laena Velaryon и сега Aemond Targaryen. Въпреки нейната възраст, Vhagar е изключително опасна, служейки като охрана на King’s Landing.

По време на първи сезон видяхме, как Vhagar уби Arrax, а през втори сезон тя уби Meleys и Sunfyre. Не само това, но драконът опожари и замъкът Sharp’s Point под ръководството на Aemond и за малко да влезе в нова битка с три дракона от армията на Черните.

Vermithor | Bronze Fury

Vermithor е един от най-старите и големи дракони от светът на Westeros, преди язден от крал Jaehaerys Targaryen. Единствените дракони, които са по-големи от Vermithor са Vhagar и Balerion, без да включваме дивите дракони.

В епизодът ‘The Red Sowing’ виждаме как Rhaenrya се надява да намери нов ездач на старият дракон, под формата на изпитание за всеки, който е възможно да има поне капка Targaryen кръв в себе си. Въпреки катастрофалният експеримент, Vermithor се сдобива с нов ездач на име Hugh Hammer, който се оказва далечен роднина на Viserys и Daemon.

Бъдещи Дракони

George R.R. Martin потвърди, че сериалът официално ще приключи с четвърти сезон и преди последният епизод зрителите ще видят общо 15 различни дракона. Част от драконите, които все още не сме видели в сериала са Grey Ghost, The Cannibal, Shrykos, Morghul и Morning.

Знаем, че трети сезон ще започне през 2026-та, а през 2025-та ще видим началото на най-новият ‘Game of Thrones’ сериал ‘A Knight of the Seven Kingdoms’.

Искате още интересни новини за сериалът House of the Dragon? Следете сайта ни за всичко свързано с предстоящите филми и сериали от George R. R. Martin.

Следeте Just-Us Nerds за всички новини свързани с Game of Thrones и светът на комиксите. Също така може да ни следите в Twitter, Facebook и Instagram.